Yagi antennen...
DAB antenne
Indledning
Yagi antennen
Beregning af antennen
Konstruktion af antennen
Afprøvning af antennen
Downloads...
Erfaringer...
Tilbage til...
Projekt kataloget
ibrefer.dk

Lidt historie

Yagi-Uda antennen er opkaldt efter sine opfindere Shintaro Uda og Hidetsugu Yagi (født 28. Januar 1886 i Ōsaka, død 19. Januar 1976 i Tokio). Antennen er resultatet at en forskning, der foregik i årene 1926-1928. Hidetsugu Yagi (billedet) var Shintaro Uda's professor og det nok mest ham man sætter i forbindelse med denne antenne type, derfor kaldes den i dag ofte kun Yagi antennen.
Yagi antenner er selv i dag meget populære, især på grund af deres simple opbygning og deres høje forstærkning. De er praktisk anvendelige i områder fra 30MHz til 3GHz.

Her hjemme var Yagi antennen meget udbredt i fjernsynets barndom, i de gode gamle dage, hvor der kun fandtes Danmarks Radio og for os der boede på Fyn også de tre Tyske (NRD, ARD og ZDF). Nogle kan måske huske hvordan alle hustage var plasteret til med antenner.










I dag ser man dem ikke så meget mere. Det skyldes, at man mange steder har fået kabel-TV og antenne-foreninger. Vi kan måske også blive enige om at det ikke var så kønt, men fuglene var glade for dem!

Yagi antennen har dog fundet sin plads andre steder. Man finder dem bla. indenfor trådløs kommunikation (WiFi). De er dog ofte ikke så nemme at genkende, da de tit er indkapslet. På billedet herunder ser du sådan en antenne.



...og herunder et billede af en WiFi antenne (også til 2,4 GHz), som  ikke er indkapslet...

Men også mange andre steder ser man stadig Yagi antenner i anvendelse.
Der stadig mange radio-amatører som bruger denne antenne-type. Det giver dog nogle væsentligt større antenner, hvilket skyldes forskellen i det frekvens-område, som anvendes.
For WiFi, som ligger i området 2,4 GHz, snakker vi om bølgelængder på 12,5 cm. Det giver ca. en afstand imellem elementerne på ca. 3 cm. og nogle antenner med længder på ca. 20 - 30 cm.


For en radio-amatør, der opererer i 12 Meter- båndet, vil antennen blive 100 gange større! Herunder ser du sådan en antenne!

Dette er to eksempler på praktisk anvendelse i hver sin ende af skalaen. Jeg vil nu prøve at anvende denne antenne-type til at modtage DAB radio med.
Det skulle ikke være så svært, da DAB sendes på frekvenser i TV-båndet og her har vi jo set Yagi antennen anvendt igennem mange år!

Så Hidetsugu Yagi har sandelig ikke levet forgæves, hans antenne-type er blevet en klassiker på grund af sine gode egenskaber og sin enkle konstruktion.



      Du kan følge mit DAB antenne projekt her.