Indledning...
DAB antenne
Indledning
Yagi antennen
Beregning af antennen
Konstruktion af antennen
Afprøvning af antennen
Downloads...
Erfaringer...
Tilbage til...
Projekt kataloget
ibrefer.dk

Antenne til DAB-radio

Min kæreste og jeg har begge købt os en digital audio receiver fra Philips (DFR9000), som har indbygget DAB radio modtager. Nu skulle vi til at høre noget digitalt radio uden sus og andet støj på! Men suk!...
Det har nemlig vist sig at modtagelse af DAB radio (Digital Audio Broadcast) giver flere problemer end modtagelse af FM radio, dette skyldes at sendenettet endnu ikke er fuldt udbygget.
Langt de fleste i Danmark kan man i princippet modtage DAB radio, det er blot et spørgsmål om at anvende den korrekte antenne. Der er 2 primære ting som kan give problemer ved modtagelse af DAB radio. Mange DAB radioer er forsynet med en indbygget teleskopantenne. Når man er tæt på senderen kan denne antenne fint anvendes, men så snart man befinder sig længere væk fra senderen, eller tæt på jordniveau og samtidigt befinder sig inden døre, kan DAB signaler være vanskeligere at modtage. Er DAB radioen forsynet med et stik for udvendig antenne vil det være denne løsning som i dag skal anvendes for at modtage DAB radio optimalt.
En anden ting som har givet problemer med modtagelse af DAB radio er, at mange tror at DAB radio kan modtages ved at tilslutte DAB radioen til FM udtaget på Radio/TV stikdåsen. DAB radio sendes ikke i FM båndet, men i TV båndet. Det er derfor at DAB antennesignalet ikke kommer ud på FM stikket men kommer ud på TV stikket, når man har en Radio/TV stikdåse. Desuden skal man være opmærksom på at DAB signaler de fleste steder i Danmark er moduleret lodret. Der betyder at man i langt de fleste tilfælde ikke kan benytte eksisterende tv-antenner, da disse signaler ofte er moduleret vandret.
Er man tilsluttet kabel TV, kan det ikke lade sig gøre at få DAB signalerne sløjfet ind til det eksisterende antennekabel. Det er fordi DAB signalet sendes meget tæt på de frekvenser hvor TV signaler ligger, og hvis de føres i samme kabel, kan det give forstyrrelser for både DAB radio og TV. Inden man begynder at sætte en udvendig antenne op, skal man være opmærksom på at når der i forvejen er kabel TV, findes der sikkert nogle restriktioner om opsætning af udvendige antenner.

Dette projekt ud på, at bygge en god antenne til modtagelse af DAB radio. Valget er faldet på den antenne-type man kalder Yagi-antennen. Antennen er nem at bygge selv og den giver ganske god forstærkning af et svagt DAB signal, så de fleste i Danmark vil med fordel kunne drage nytte at en sådan  antenne.