Konstruktion af DAB antennen...
DAB antenne
Indledning
Yagi antennen
Beregning af antennen
Konstruktion af antennen
Afprøvning af antennen
Downloads...
Erfaringer...
Tilbage til...
Projekt kataloget
ibrefer.dk
Jeg har valgt at lave DAB antennen med foldet dipol, da dette giver antennen et lidt bredere frekvensbånd at opererer i. Beregningsprogrammet til Yagi antenner forklarer hvorledes jeg skal konstruere dipolen. I programmet har jeg angivet at min foldningsskabelon skal være 2,16cm, dette svarer til et ½" vandrør og sådan noget er jo let at få fat i. Herunder kan du se en billede serie, der viser hvordan jeg har udført disse buk på den foldede dipol.

[Konstruktion af foldet dipol - step1]
Først placeres dipolen med markeringen som beskrevet i antenneberegningsprogrammet.
[Konstruktion af foldet dipol - step2]
Så anbringes en klemmetang for at fiksere dipolen.
[Konstruktion af foldet dipol - step3]
En anden klemmetang fikserer dipolen til bukkeskabelonen og bukningen påbegyndes.
[Konstruktion af floden dipol - step4]
Der bukkes 180 grader, vær omhyggelig med at lade dipolen følge skabelonen.
[Konstruktion af foldet dipol - step5]

Dipolen spændes fast som vist med skabelonen lidt udenfor skruestikkens kæber. Der spændes nu lidt på skruestikken til dipolen ligger stramt om skabelonen.

Nu har jeg fået lavet alle elementerne til DAB antennen (præcist som det er vist i udskriften fra antenneberegningsprogrammet). Nu skal de bare monteres på en bum med den afstand som antenneberegningsprogrammet angiver.Først vil jeg fremstille huset til dipolen, det er her antennekablet til sin tid skal monteres. Først bores et hul på 8 mm, svarende til det sted hvor dipolen skal gå ind i huset (se billedet herunder til venstre). Derefter bores et hul på 28 mm ned oveni klodsen. Dette hul bores bores ikke helt igennem, men kun så langt ned, at det 8 mm hul blotlægges. Jeg har valgt at bore det store hul lidt forskudt i forhold til det lille (se billedet herunder til højre).


Det færdige dipol hus (se billedet herover) har jeg slebet rundt for neden. Det har ingen praktisk betydning, men jeg syntes det kunne være pænt...

Jeg har fremstillet et lille print, der passer ned i det hul der er boret i huset til dipolen. Det er meningen at de to store huller skal anvendes til at monterer printet på dipolen.

De andre tre små hulle skal bruges til at monterer en klemmerække, som man kan se, er de to af klemmerne forbundet til hinanden. Dette svarer til beskrivelsen af BALUN'en. Der skal monteres et stykke antennekabel på 67,01 cm mellem de to yderste klemmeterminaler. På oversiden af printet, der hvor klemmerækken er monteret, er der en kobberbane. Denne fortinnes og skal sørge for at skærmen på alle tre stykker antennekabel bliver forbundet til hinanden, som beskrevet om BALUM'en. (se antenne specifikationen - Balun)Nu slibes dipolen flad på undersiden som vist på billedet herover. Herunder kan man se hvorledes dipolen vil kommer til at sidde i huset til sin tid.Her ved siden af kan man se hvordan printet med klemmerækken vil blive monteret på dipolen. Det skal selvfølgelig gøres inde i huset til dipolen, men dette er blot for, at vise hvordan det vil se ud inden i huset.
Herunder ser man dipol-huset med dipolen monteret og limet med "superlim". Læg mærke til hullerne i huset, som skal tjene til fastgørelse af huset på bommen.


 

På billedet herunder ser man hvordan dipol-huset er gjort fast på bommen. Bemærk at der også er lavet to huller til senere montage af et låg, der skal beskytte samlingen af dipol og antennekabel.


På billedet herunder kan man se dipolens placering i forhold til bommen, den sidder midt for. Som det ses er der også boret tre huller i enden af dipol-huset. De skal anvendes til at føre antennekabel og Balun ind til klemmerækken, når den bliver monteret.
Så måles der 33,5 cm ud fra dipolens placering og bores hul til de to andre elementer (reflektor og director). De monteres med en 3 mm skrue ned igennem bommen og elementet.
 
Nu monteres det lille runde print i dipol huset...
...Og Balun'en (sløjfe af antennekabel 67,01 cm) monteres i de to yderste klemmeterminaler via de to yderste huller i dipol-huset . Antennekablets skærm loddes fast på det fortinnede kobberbane foran klemmerækken. Derved skabes den forbindelse som beskrevet i antenne specifikationen. Antennekablet som til sin tid vil komme fra DAB radioen skal monteres i den midterste skrueterminal og skærmen skal have forbindelse til skærmen på de to ender af Balun'en.Nu er antennen færdig og klar til afprøvning. Denne konstruktionsbeskrivelse er kun mit bud på hvordan dette kan laves. Det kan selvfølgelig laves på 1000 måder. Det vigtigste er dog blot:

  • Dipolen skal være (elektrisk) isoleret fra resten af antennen.

  • Afstanden mellem elementerne skal være som beskrevet i antenne specifikationerne

  • Elementernes længde skal være som beskrevet i antenne specifikationerne

  • Balun'en skal monteres som beskrevet i antenne specifikationerne

Der er ingen krav om at dipolen skal beskyttes i et hus, men det er nok praktisk hvis antennen skal hænge udendørs.