RC-6 standarden... Hent PDF-version her
All in one
Indledning
Overblik
RC-5 Protokollen
RC-6 Protokollen
IR-biblioteket
Projekt - Software
Projekt - Hardware
Projekt - Resultatet
Tilbage til...
Projekt kataloget
ibrefer.dk

Philips RC-6 protokol (MODE 0)

RC-6 protokollen skal ses som en videreudvikling af RC-5 protokollen. Denne protokol er også defineret af Philips. Det er en meget alsidig og veldefineret protokol, som i sin oprindelige beskrivelse fylder mange sider. Derfor beskriver jeg her kun hovedtrækkende og kun MODE 0, da mit projekt kun opererer indenfor MODE 0. 

RC-6 protokollen har følgende kendetegn:

  • Kan opererer i forskellige modes, afhængigt af hvad man ønsker at bruge protokollen til.
  • Dedikeret Philips mode og OEM modes
  • Varierende kommando-længder, afhængigt at operations-mode
  • Bi-fase kodning (også kaldet Manchester kodning)
  • Bærebølge med en frekvens på 36 KHz

Modulationen:
RC-6 protokollen bruger, ligesom RC-5 protokollen, bi-fase eller Manchester kodning med en bærebølge på 36 KHz. Duty cyclen eller puls/pause forholdet i det modulerede signal er 1/2 – 1/4, dette reducerer effektforbruget i enheden, der sender og det er jo typisk en fjernbetjening, hvor man ønsker at batteriet skal holde så længe som muligt. Hver bit repræsenteres med det modulerede signal i den halve bit-tid. For et logisk ”1” gælder det, at der er modulation i den første halvdel at bit-tiden og for et logisk ”0” er det således at der er modulation i den sidste halvdel af bit-tiden. Bemærk at dette er lige omvendt af det der gælder for RC-5 protokollen.
I modsætning til RC-5 protokollen, som kun indeholdt et symbol, så indeholder RC-6 protokollen tre symboler. For at gøre det nemmere at forstå disse symboler, defineres nu en tidsenhed på 1t. Denne tidsperiode er 16 gange større end bærebølgefrekvensen.
Således bliver 1t = 1/36000 x 16 = 444 µs.

 Leader-symbolet: Dette symbol anvendes kun i datagrammets header og er normalt til, at justere forstærkningen af den infrarøde modtager. Symbolet indeholder et moduleret signal i 6t (2,666 ms) og en pause på 2t (889 µs).

Bit-symbolet: Dette symbol anvendes til at sende information til modtageren. Symbolet findes i to varianter et logisk ”0”, som indeholder en pause på 1t (444 µs) og et moduleret signal i 1t (444 µs). Og et logisk ”1”, som indeholder et moduleret signal i 1t (444 µs) og en pause på 1t (444 µs).

Trailer-symbolet: Dette symbol anvendes kun i datagrammets header. Symbolet findes i to varianter et logisk ”0”, som indeholder en pause på 2t (889 µs) og et moduleret signal i 2t (889 µs). Og et logisk ”1”, som indeholder et moduleret signal i 2t (889 µs) og en pause på 2t (889 µs).

 

Protokollen:
Denne beskrivelse indskrænkes til kun at forholde sig til mode 0, da mit projekt kun arbejder her indenfor. Mode 0 er dedikeret til Philips Consumer Electronics.
I mode 0 er det muligt at håndterer 256 uafhængige enheder, hvor hver enhed kan modtage 256 forskellige kommandoer.

Et datagram i RC-6 protokollen er sammensat af følgende symboler:

Leader

SB

Mode (3 bit)

Toggle

Adresse (8 bit)

Kommando (8 bit)

Signal fri
periode

Header

Enhed

Information

Header feltet

  • Først transmitteres et Leader-symbol (anvendes at modtageren til at justerer forstærkning)

  • Så transmitteres et start-bit (SB). Dette bit er altid logisk ”1” og af typen bit-symbol

  • Dernæst transmitteres 3 mode-bit (mest betydende bit sendes først). Disse bit er af typen bit-symbol

  • Så transmitteres et toggle-bit af typen trailer-symbol. Dette bit skifter variant hver gang en tast slippes efter at have været trykket, således kan man skelne mellem nye tastetryk og repeterede tastetryk

Enheds feltet

  • Nu transmitteres 8 adresse-bit af typen bit-symbol (mest betydende bit først). Dette felt udpeger en enhed af 256 mulige.

Informations feltet

  • Så transmitteres 8 kommando-bit af typen bit-symbol (mest betydende bit først). Dette felt angiver den kommando, som den udpegede enhed skal modtage (256 mulige kommandoer).

Signal fri periode

  •  I denne periode må der ikke sendes nogle datagrammer. Det er vigtigt at modtageren kan detekterer denne signal frie periode for, at undgå ukorrekt repetition og dermed fejl i toggle-bit’et. Denne periode har en varighed på 2,666 ms.

Tegningen herunder viser et typisk puls tog fra et RC-6 datagram. Eksemplet viser at kommandoen ”53” sendes til enhed nr. 5 i mode 0.

Den tid det tager at sende et datagram i RC-6 protokollen kan nu udregnes på følgende måde:

Leader   8t
Start-bit (SB)   2t
Mode-bit 3 x 2t = 6t
Trailer (Toggle-bit)   4t
Adresse-bit 8 x 2t = 16t
Data-bit 8 x 2t = 16t
Signal fri periode   6t
           
I alt   58t

Da en tidsenhed 1t = 444 µs, så tager det 58 x 444 µs = 25,752 ms at sende et datagram i
RC-6

Du kan læse om anvendelsen af RC-6 i sektionen IR-biblioteket. Du kan også læse om denne protokols forgænger i sektionen RC-5 protokollen.