Projekt - Hardware...  
All in one
Indledning
Overblik
RC-5 Protokollen
RC-6 Protokollen
IR-biblioteket
Projekt - Software
Projekt - Hardware
Projekt - Resultatet
Tilbage til...
Projekt kataloget
ibrefer.dk

Projekt: ”All in One”
Lys, lyd og billeder samlet i en...

For at gøre mit projekt så fleksibelt som muligt, så var ideen at bygge al hardwaren ind i en 5 stikdåse. På den måde kan man senere sætte nye lamper til systemet uden at skulle åbne en dåse og rode med 230V AC. Det kunne faktisk også være nogle af alle de apparater der altid står på ”standby”, i disse strømspare tider er det måske ikke så tosset. Denne løsning stiller dog store krav til pladsen, for det kan i sagens natur ikke komme til at fylde særligt meget.

Microprocessoren og det elektronik, der anvendes i projektet skal have en spænding på 5V DC. Derfor er det nødvendigt at have en strømforsyning, der kan leverer 5V og som ikke fylder noget særligt. Her er det bedste bud en Switch Mode strømforsyning, sådan en er typisk mindre end sin klassiske ”fætter” den lineære strømforsyning. Du kan se sådan en Switch Mode strømforsyning her ved siden af og måske genkender du typen, for sådan en har de fleste til deres mobiltelefoner i dag. Sådan en pillede jeg ”indmaden” ud af og brugte i mit projekt.

Den resterende plads i 5 stikdåsen er på ca. (l x b x h) 2,5 x 7,5 x 3 cm. Indenfor disse rammer skal der nu laves en microprocessor styring, der kan styrer de 5 stik i stikdåsen plus de to udgange til mine LK lysdæmpere. Til dette formål anvender jeg et printudlægnings program der hedder Eagel. Dette program fås også i en gratisversion, som er fuldt ud tilstrækkelig til dette projekt. Programmet finder du her. Så er det bare at gå i gang…

Projekt diagrammet kan du se her.
Printudlæget kan du se her.
Printet kan du se her.

I dette projekt har jeg anvendt en infrarød sensor fra Sharp. Denne føler har tre  ben: 0V, 5V og en udgang hvorfra signalet kan læses af microprocessoren. Et datablad på denne IR-sensor finder du her: IS1U60 fra SHARP.
Derudover har jeg anvendt nogle Solid State relæer, som skal tænde/slukke for hver af de 5 skikkontakt udtag. Denne type relæer fylder ikke særligt meget (og det var jo vigtigt). Et data-blad på disse relæer finder du her: PS2601 fra CLARE.
Databladet til microprocessoren finder du på www.microchip.com, skriv PIC16F877A i søgefeltet øverst på deres side.

I sådan en 5 stikdåse er alle skikkontakt udtagene jo forbundet til hinanden og det skal jeg have lavet om på. Derfor tager jeg den ene strømskinne ud af dåsen og saver den over i 5 dele.


 

 

 

 

 

Så loddes en ledning på hver af de 5 stykker, de forbindes til printet på Solid State relæernes udgange. Når printet er færdigt og alle komponenterne er loddet på, så skal det hele samles.

[Det store overblik] [Programmerings knapperne] [Udgang til IR-sensor] [Udgang til lysdæmper]

Programmeringsknapperne, der sidder på 5 stikdåsens underside, bruges når systemet skal programmeres. Når man trykker på en af knapperne, så lyser lysdioden. Det skal indikerer at systemet er klar til at modtage en kode via IR-sensoren fra universalfjernbetjeningen.
IR-sensoren skal placeres oppe i nærheden af fjernsynet, så den let kan modtage signaler fra fjernbetjeningen. Derfor skal den bygges ind i en "pæn indpakning", som passer til det andet der sidder der. IR-sensorens hus er af aluminium og rødt plexiglas, det hele er limet sammen..

Nu skal IR-sensoren monteres. Jeg har lavet et før/efter billede, som du finder her:

[FØR billede] [EFTER billede]

Tilsidst skal min lille LK fjernbetjening bygges om. Den skilles ad og knapperne tages ud. I stedet placeres et lille relæ (fra Omron), der styres af en transister (BC547).














Den ombyggede LK fjernbetjening placeres nu et diskret sted, hvor LK lysdæmperne kan "se" den.















... Så skulle den ged være barberet...!