NFL
Profil
Lidt om...
Curriculum Vitæ
Kontakt mig
Interesser
Tegning
Formgivning
Trekkies
Formel 1
NFL
Øl er godt
Vil du se min bandit?
Rodekassen...
Projekt katalog
Links
De interessante og nyttige

Jeg var i Boston i efteråret 2002 sammen med en god kollega fra, det der dengang hed, Ingeniørhøjskolen Odense Teknikum. Vi var der i forbindelse med en konference indenfor embedded systems, men det er en helt anden historie.
Når vi var ude at spise om aftenen, så var det stort set lige meget hvilket spisested vi gik ind på og hvor fint det var, alle steder blev der vist NFL på TV skærme. Nogle steder naturligvis mere diskret end andre, men alligevel altid så man kunne se det hvis man ville.
Min nysgerrighed var ansporet, det var så anderledes end de sportsgrene vi normalt ser i fjernsynet.
De fleste mennesker synes hurtigt, at det blot er en flok mænd, der kaster sig ovenpå hinanden der hvor bolden er. Så mister de interessen, men så hurtigt skal man altså ikke give op!

Her kommer den korte version:

Den bane man spiller Amerikansk fodbold på har en størrelse på 120x50 yards og er inddelt i zoner på hver 5 yards. I hver ende af banen er der et mål og foran det befinder der sig en endzone, som er på 10 yards. Således er selve banen 100 yards lang. Hvert hold består af 53 spillere, dog er kun 11 spillere på banen samtidigt. En kamp varer 4 quarters (altså en time i alt). Det er dog den effektive spilletid, kampen kan nemt strække sig over 2,5 – 3 timer.
Hele spillet handler om at vinde terræn hen imod modstanderens endzone. Det foregår ved at holdet, der er i angreb, har 4 forsøg til at føre bolden mindst 10 yards frem. Hvert forsøg kaldes et play (på dansk - et spil). Så længe et hold er i stand til at føre bolden mindst 10 yards frem indenfor de 4 forsøg, beholder de bolden – dette kaldes en angrebs-serie.
Et spil sættes i gang ved at bolden rækkes bagud til quarterback'en. Quarterback'en er det vi kan kalde en playmaker, det er ham der dirigerer angrebsspillet. Han kan enten aflevere bolden bagud til en runningback, der løber fremad med bolden indtil han tackles. Men han kan også vælge at kaste bolden fremad til en fri angriber f.eks. en wide receiver, en runningback eller en tight end.
Der er dog nogle spillere, der ikke må modtage bolden. Der er dem man kalder de indre line-men. De består af tackels, guards og center. Quarterback'en må heller ikke selv få bolden tilbage, hvis han allerede har haft bolden ved et direkte snap fra centeren.
Det siger sig selv, at man kan vinde mest terræn ved at kaste bolden fremad, men risikoen er også, at en modspiller griber bolden i luften (det kaldes en interception) - og så går det pludselig hurtigt den anden vej!
Hvis bolden kastes, men ikke gribes af nogen kaldes det et incompete pass. Dette tæller som et forsøg af de 4 man har, til at opnå de mindst 10 yards.
Hvis den spiller, der har bolden tackles og bolden slås fri, så kaldes dette en fumble. Nu kaster alle sig over bolden, og det hold der ender med at have den er nu i angreb.

Point kan opnås på flere måder:
Det der giver flest point er et
touchdown, det giver 6 point og opnås ved at slutte sin angrebs-serie med, at fører bolden i modstanderens endzone. Herefter er der to muligheder. Man kan vælge at skyde et extra point (1 point), dette gøres ved at sparke (fra 20 yards) op imellem målstængerne. Men man kan også vælge at forsøge det, der kaldes en twopoint-conversion. Her har man kun ét forsøg (fra 3 yard linien) til at lave endnu et touchdown, hvis det lykkedes giver det 2 point. Hvis det angribende hold vurderer, at det ikke er muligt at nå modstanderens endzone i sin angrebs serie. Så kan de vælge at forsøge det der kaldes et fieldgoal. Det er et skud-forsøg på mål fra den position som angriber-holdet har opnået. Dette spark foretages af den specialist på holdet som kaldes en kicker. Hvis det lykkedes giver det 3 point. Hvis det angribende hold er for langt fra modstanderens endzone, og et fieldgold-forsøg er urealistisk. Så vælger man at afslutte angrebet med et punt. Dette foretages også af en specialist (en punter). Derefter er det modstanderens tur til at angribe.

En sidste mulighed, for at opnå point, er det man kalder en
safety, som giver 2 point. Et hold kan opnå en safety, hvis det lykkedes dem at presse det angribende hold ned i deres egen endzone.
 

Da et hold består af 53 spiller. Så giver det sig selv, at disse må have hver deres rolle i spillet. Man kan dele dem op i 3 hovedgrupper, hver gruppe har sin egen koordinator og over dem alle er cheftræneren (headcoach): 

OFFENSE er de spilletyper, der er på banen ved angreb

 • QB = Quarterback
 • WR = Wide Receiver

RB = Runningback, opdeles i:

 • HB = Halfback
 • FB = Fullback
 • TE = Tight End

OL = Offensive Lineman, opdeles i:

 • C = Center
 • OG = Guard
 • OT = Tackle

DEFENSE er de spilletyper, der er på banen ved forsvar

DB = Defensive Back, opdeles i:

 • CB = Cornerback
 • FS = Free Safety
 • SS = Strong Safty

LB = Linebacker, opdeles i:

 • ILB = Inside Linebacker
 • OLB = Outside linebacker

DL = Defensive Lineman, opdeles i:

 • NT = Nosetackle
 • DT = Defensive Tackle
 • DE = Defensive End

 SPECIAL TEAMS er de spilletyper, der er på banen i specielle situationer

 • K = Kicker
 • P = Punter
 • KR = Kick Returner

Som man kan se, så er amerikansk fodbold et meget komplekst og strategisk spil, hvor hver spiller har helt sin egen rolle. Reglerne er langt mere indviklede end det er beskrevet her. Men ovenstående giver et godt udgangspunkt for at kunne følge med i kampene. Og efterhånden så lærer man mere... TV2 zulu har igennem mange år vist NFL og givet os seere store oplevelser. Den måde de har grebet NFL an på, har givet mange fans i Danmark. Nu er det slut med NFL på zulu og det er vi mange der er rigtigt kede af.
Herfra skal lyde en kæmpestor tak for mange gode timer med NFL på zulu

Links:
nfl.tv2.dk
nfl.com